Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Felnőttkori rehabilitáció

 A SZIAT terápia szerepe a felnőtt rehabilitációban

 

A SZIAT nemcsak a gyermekek mozgásterápiájában használható, hanem felnőttkori idegrendszeri és/vagy mozgásrendszeri kórképek esetében is egyedülálló eredmények érhetők el alkalmazásával. A rehabilitációban a mozgatórendszer működésének a helyreállítása a cél, és ennek a megvalósítására hatékonyan lehet alkalmazni a SZIAT rendszerét, szabályait, a MEV-et (Mozgás Elemző Vizsgálat) és a terápiás technikákat. Felnőttkorban használt gyógytorna-terápiákhoz képest, ez a módszer egy új megközelítésből építi fel a helyesen működő mozgásrendszert.

 

 

 

 

A szakember sokszor azt veszi észre, hogy az alkalmazott terápia egy bizonyos szint elérése után már nem elég hatékony, a beteg állapotában stagnálás következik be. Ilyenkor gyakran az az eset áll fenn, hogy az eddig alkalmazott technikák a mozgás alapjait nem fektették le, nem dolgozták ki elég alaposan. Ezzel a felületes funkció- helyreállítással, mély, tartós eredményeket nem lehet elérni. Ez alatt azt értem, hogy a mozgásrendszer működése elér egy olyan szintet, amire már nem lehet tovább építkezni, mert a mozgássornak nincs meg a kidolgozott, fiziológiás alapja.

 

 

 

 

A felsorolt területeken a SZIAT terápia eredményesen használható:

 

  • Neurológiai kórképeknél: paresis, plegia, CP, stroke, Parkinson-kór, Neuropatia stb.
  • Traumatológiai és ortopédia műtétek előtti, utáni gyógytorna kezelés esetén
  • Rehabilitációban
  • Egyéb mozgásrendszeri elváltozások, deformitások, fájdalmak esetén

 

 

 

A SZIAT-ban használt passzív és aktív manuális technikák, és irányított aktív fogások a felnőtt testen is alkalmazhatók, és erre az IAGY (Irányított Aktív Gyógytorna) külön megvalósítási lehetőségeket ad. A terápia során, ezek használatával, a mozgatórendszeren keresztül az idegrendszer is fejleszthető. A gyógytornász helyreállítja az ízületi rendszerek alkotóelemeit, és az izomrendszerek apparátusait, így a motorium el tud kezdeni optimálisan működni.

 

Tapasztalat szerint a mozgatórendszerben jelenlévő „blokkok” sokszor akadályozzák a további mozgás fejlődését. Ha a SZIAT technikákkal helyreállítjuk a rendellenes állapotban lévő mozgásrendszereket, akkor az idegrendszer is elkezd funkcionálni, azaz a mozdulatokat a beteg pontosan valósítja meg. Ezzel olyan mozgássorok működése indul el, amiket az idegrendszer az optimális állapotú ízülettel és izommal már végre tud hajtani.